Stalking verstoort het leven van het slachtoffer, soms voor maanden of zelfs jaren.
Wat is stalking? – Stalking – het betekent letterlijk besluipen, maar is beter te definiëren als iemand opzettelijk en structureel lastigvallen, waardoor het slachtoffer zich in zijn/haar vrijheid en veiligheid voelt aangetast.
Wat zijn voorbeelden van stalking
In Nederland is stalking vaak het gevolg van een beëindigde relatie of juist als je een relatie wilt afdwingen, dit word ook wel Love Obsession Stalking genoemd. Voorbeelden van stalk gedrag zijn:
- Aanhoudend ongewenste brieven e-mails, telefoontjes en sms’jes krijgen.
- Gedreigd of bedreigd worden met geweld.
- Opgewacht, bespied of achtervolgd worden.
- Er worden leugens of roddels over u of uw familie verspreid.
- Eigendommen worden vernield of beschadigd.
- Iemand doet bestellingen uit uw naam.
Wat kan jezelf doen bij een stalker!
Voor als je last hebt van een stalker, toegeven is nooit – maar dan ook echt nooit een optie. Als u toegeeft zal dat de stalker aanmoedigen en blijft het gedrag doorgaan. Ook als u reageert of een ander doet dat voor u, zal de dader alleen maar verder gaan. Bovendien beperkt het de strafbaarheid.
De volgende eenvoudige tips helpen u met stalking om te gaan.
- Verzamel en registreer elk stukje van bewijs – gebruik een logboek of beter nog een video dagboek.
- Vertel uw directe omgeving wat er aan de hand is – zodat zij kunnen helpen met bewijs verzamelen.
- Neem contact op met de politie en bespreek het met de wijkagent.
- Zoek hulp van ervaren mensen – zoals onze stichting– om je te helpen.
- Wees heel duidelijk tegen de stalker – nee is nee / stop is stop en NIET ingaan op contact, ook niet als de stalker spijt betuigt en alles “goed” wil maken.
- Lees verder als u betaalde professionele hulp wilt gebruiken.
Cyberstalking is ook gewoonweg stalking
Voor een cyberstalker is het meest interessant je privégegevens, die vertellen veel over wie jij bent. Denk aan je telefoonnummer, adres, bankgegevens, waar je werkt of op welke school je zit. Hacken gebeurd ook best veel om dergelijke informatie over jou te vinden. Via hacking kan een cyberstalker onder andere toegang krijgen tot jouw privé foto’s/video’s.
Met al deze informatie kan de cyberstalker jou vervolgens online volgen en gaan lastig vallen. Ook hier is het vaak zo dat een cyberstalker iemand is die je persoonlijk kent, zoals je ex-partner, maar het kan ook een onbekende zijn.
Een verschil met fysieke stalking is dat online stalking 24 uur per dag kan doorgaan. Een cyberstalker kan bijvoorbeeld via de computer instellen dat een slachtoffer op ieder moment van de dag automatisch allerlei ongewenste berichten ontvangt. Een combinatie van beide is niet ongebruikelijk, zoals via sociale media steeds contact met je zoeken en je tegelijkertijd offline lastigvallen door je te bespieden en thuis op te zoeken.
Voorbeelden van hoe je online lastig gevallen kan worden.
- Vervelende (privé)berichten en ongewilde foto’s/video’s naar je versturen.
- Gebruik van verschillende (nep-)profielen op social media.
- Veel inschrijvingen bij andere websites met jouw e-mailadres.
- Bedreigen met het wel of niet delen van je persoonlijke informatie op het internet.
- Anderen vragen jou lastig te vallen in je online of fysieke leven.
- Gebruikmaken van stalkerware.
- Foto’s van je gebruiken op andere website(s) of profiel(en).
Overweeg altijd om aangifte te doen of een melding te maken bij de politie als iemand jou online of fysiek stalkt. Samen met de politie kun je een plan maken om de stalker te laten stoppen.

Stalking
CWAT: Sonja.
Sonja heeft nu eindelijk een normaal rustig leven. Na drie jaar heftige stalking is het dan eindelijk tot een einde gekomen.
Inmiddels is het sinds einde zomer 2020 rustig! Dankzij de hulp en begeleiding in het onderzoek door onze stichting konden we haar helpen.
U heeft met uw donatie hier aan meegeholpen!